ACT

Acceptance and Commitment therapy

Tillsammans med terapeuten får klienten hjälp att hitta sina personliga värden i livet, och med hjälp av detta motiveras att ta sig igenom ångesttillstånd, depression, eller beteenden som ställer till det i livet, och röra sig till ett liv som man vill leva. I ACT, liksom för andra former av tredje generationens KBT, är mindfulness och medvetenhet i det som händer här och nu, ett viktigt inslag. ACT jobbar med att förflytta sig från tankar, grubblerier, passivitet och missnöje, till att aktivt delta i livet. ACT är en bred metod som är hjälpsam inom flera problemområden, används bland annat vid depression, ångest, trauma, beteendeproblem.

Acceptance and Commitment Therapy, ACT, utvecklades under 80-talet som en mindfulnessbaserad utveckling av KBT, av psykologerna Steven Hayes, Kirk Strosahl och Kelly Wilson.

Det tar fasta på att vi människor ofta har fastnat i ett sätt att tänka, inflexibilitet, och har svårt att se andra möjligheter. Att vi har fastnat i orden, och fasta tolkningar. Detta blir ett problem, om man lidit länge av tex depression eller ångesttillstånd, eller har destruktiva vanor, eller vantrivs i sitt liv men inte kan ta sig ur det. I ACT får man lära sig att se sina tankar lite utifrån, att man inte är ett med sina tankar och känslor och att det är möjligt att våga leva ett liv man önskar trots att plågsamma tankar och jobbiga känslor kommer upp när man ska försöka ändra på något. Kanske har man värden som är viktiga för en i livet, men som man inte riktigt lever efter och det känns ”fel”. Vilka dessa värden är, får man hjälp att upptäcka under terapins gång. Commitment, står för den personliga beslutsamheten, att hjälpa sig själv röra sig i den riktning man innerst inne vill, trots att förändring kan vara jobbigt.

Presentation

Frida Falk, specialist i Barn och Ungdomspsykiatri och Palliativ vård, samtalsterapeut.

Kontaktuppgifter

Ta kontakt via formuläret i menyn

falkpsykiatri@gmail.com

Besöksadress:
Nonnensgatan 3A, Örgryte
412 72 Göteborg
Hållplats Bögatan, linje 5

Favoriter Lästips & Appar

Känslostormar – Predrag Petrovic, om emotionell instabilitet och hjärnan
Hemligheten, från ögonkast till varaktig relation – Dan Josefsson, Egil Linge, om anknytningsmönster
Föräldraguiden vid Autism &ADHD – Katarina Sörngård
How to talk so kids will listen & How to listen so kids will talk – Adele Faber, Elaine Mazlish

Yoga Nidra – gratis app med enkel kroppsfokuserad avslappning 12 eller 30 min
750words – site med dagligt fritt skrivande, rensar hjärnan och klargör tankar

%d bloggare gillar detta: