Five regrets of the dying

Vad är det egentligen som är viktigt i livet? Palliativa sjuksköterskan Bronnie Ware utförde en studie på vad människor som stod inför sin död, egentligen ångrade med de liv de levat. Det kan ge en tankeställare för oss som står mitt i, och fortfarande kan få välja. Här är en fri översättning av Bronnie Ware’s egen artikel, om sin forskning.

 1. ”Jag önskar att jag hade haft modet att leva det liv jag egentligen själv hade önskat. Inte det liv som andra förväntade sig av mig.”
Det vanligaste var att människor ångrade att de valt bort att följa sina egna drömmar och livsmål, innan det var för sent. Och att de inte vågat göra något annat än vad andra förväntade sig av dem.

2. ”Jag önskar jag inte hade arbetat så hårt.”
Detta uttrycktes av samtliga manliga patienter. De upplevde att de gått miste om sina barns uppväxt och umgänget med sin livspartner. Kvinnorna talade också om denna ånger, men då de flesta i patientgruppen tillhörde den äldre generationen var det färre kvinnor som förvärvsarbetade då. Alla män i gruppen ångrade djupt att de spenderat så mycket av sitt liv i arbetslivets ekorrhjul.

3. ”Jag önskar jag haft modet att uttrycka vad jag kände.”
Många hade tryckt ned sina känslor för att hålla fred med andra. Resultatet blev en medioker tillvaro, där de levt under förhållanden de inte trivdes i. Många hamnade i sjukdomstillstånd, till följd av bitterhet de hamnat i. Ibland är det bättre att höja sin röst, och leva sant.

4. ”Jag önskar jag hållit kontakten med mina vänner.”
En djup ånger över att inte ha gett tillräckligt med tid, engagemang och investering till sina vänner. Det är lätt att låta vår upptagna och stressade livsstil ta över, men materiella saker var inte det som betydde mest på slutet. Allt det handlar om sista veckorna i livet, är kärlek och relationer.

5. ”Jag önskar jag hade låtit mig själv vara lyckligare.”
Ovanligt vanligt, var en insikt sent i livet om att vara lycklig i livet är ett aktivt val. De hade stannat i gamla mönster och vanor, grubblerier och allvar. Djupt därinne fanns en längtan att släppa taget om allt, och bara få skratta och löjla sig åt allt igen.

Läs mer utförligt i artikel skriven av Bronnie Ware själv, eller besök hennes site www.bronnieware.com.

Publicerad av Frida Falk

Läkare och samtalsterapeut. Kontaktas på falkpsykiatri@gmail.com för tidsbokning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: