Brené Brown – Mod att vara sårbarBrené Brown är doktor i sociologi och research professor vid University of Houston Graduate College of Social Work. År 2011 genomförde hon ett TED-talk om sin forskning om sårbarhet, som spred sig som en löpeld med över 6 miljoner visningar på Youtube. Därefter har hon givit ut flera böcker och TED-talks på temat sårbarhet och skam.

Det Brené Brown fann i sin forskning, var att de människor som upplevde sig lyckligast och tacklade livets svårigheter enklast, var de ”öppenhjärtade” människorna. De som vågade vara öppna, sårbara, uttrycka sina känslor av både glädje, sorg och besvikelse, och kunde be om hjälp.
Hon talar om skam – en känsla av att vara ”fel på” och avvika från gruppen, som hindrar oss från att tycka om oss själva och våga vara sig själv fullt ut. Brené Brown bjuder in till en ny definition av Mod: ”Kliv upp, låt andra se dig, också när det inte finns några garantier alls. Det är det som är sårbarhet. Det är det som är att vara modig.”

Sårbarhet kommer väl till pass i familjelivet, när det gället att våga visa sig sårbar för varandra, våga uttala sina behov öppet, och be om hjälp.

På Falk Psykiatri jobbar jag med klienter att våga öppna upp för sin sårbarhet, med traumaterapi, Compassion och Emotionally Focused Therapies. Vi övar på kommunikation, bli medveten om och kunna uttala behov, och att bli lyssnande.

Böcker:

Länkar till TED-talks på Youtube:

Publicerad av Frida Falk

Läkare och samtalsterapeut. Kontaktas på falkpsykiatri@gmail.com för tidsbokning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: